duminică, 20 martie 2011

Eterna poveste a diversificarii..

De ce asa titlu? Intrebati 5 doctori cum se face diversificarea unui bebe de 5 luni si veti primi tot atatea raspunsuri care se bat cap in cap. Incepeti cu suc de fructe, ba cu piure de fructe ca sucul de fructe n-are pulpa si deci nu e hranitor, ba cu piure de legume ca fructele sunt dulci si dupa nu mai accepta legumele, ba cu cereale ca le accepta cel mai usor, sunt hranitoare si doarme copilul noaptea. Cand vine vorba de ce e voie si ce nu sa ii fie dat de la inceput aceeasi poveste.. Pareri peste pareri. Eu am respectat parerea doctoritei mele pediatre pentru ca am incredere in capacitatile si stiinta ei, dar am citit si recomandarile OMS in aceasta privinta, si in final am facut si asa cum am simtit eu mulandu-ma pe preferintele bebelusei mele. Ce a iesit.. Vedeti mai jos.

In primul rand merita sa mentionez pentru a nu induce in eroare ca diversificarea, conform OMS ar trebui inceputa la 6 luni indiferent de alimentatie san/formula. La noi a aparut o mica problema care ne-a facut sa aducem termenul la putin peste 5 luni datorita unui deficit de greutate si a incapatanarii micutei mele sa refuze orice mililitru de lapte praf incercam sa ii ofer. Ce sa mai.. O adevarata boop lover.

Asa ca ne-am apucat de diversificat. Cu cereale pentru ca asa este recomandat in cazul copiilor cu deficit de greutate. Se incepe cu 20 ml si se creste cu 20 pe zi pana la cat accepta copilul, media normala ar fi cam de 150 pentru a inlocui o masa de lapte, dar nevoia cantitativa difera de la copil la copil deci nu e nimic batut in cuie. Sau cel putin asa era planul, dar se pare ca micuta mea nu avea aceeasi parere. Desi pregatita din punct de vedere fizic (statea perfect in fund, era interesata de cum si ce mancam noi etc) o perioada buna si-a ales ca hobby scuipatul si scosul din gurita a fiecarui mililitru pe care indrazneam sa il ofer. Ei, cu multa rabdare am convins inamicul ca ce-i ofer e de papat si trebuie sa ajunga in burtica nu pe jos si pe fata lu mami. Acum suntem deja experti... Mancam si cerem lingurita pana ajungem pe la 80-120 mililitri dupa care ne revoltam si nu mai e chip sa ne faca cineva sa mai deschidem gura. Dupa care mai sugem nitel. Legat de tipul cerealelor folosite am incercat fara succes diverse cutii de la Nestle - nu ii plac si pace, asa ca acum amestecam cu voiosie Humana si Milupa si suntem multumiti.

Pentru copiii cu greutate in grafic OMS recomanda inceperea diversificarii cu piure de legume. Noi am trecut la piure dupa o saptamana si jumatate de mancat cereale deci ne descurcam deja binisor cu lingurita si nu a mai fost problema legata de consistenta . Asa ca la sectorul piure de legume lucrurile au decurs ok. Ultima masa la care am umblat a fost cea de fructe. Pe care le papam crude pentru ca nu este nevoie sa mai omoram si noi din vitamine prin procesare, dar am grija sa le scad aciditatea prin diferite trucuri pe care le voi spune mai jos. Dar mai intai voi enumera regulile de baza pentru schema de diversificare a Mayei:

- se doreste sa se ajunga la urmatoarea schema de mese:
Masa 1: h 6-7, lapte
Masa 2: h 10-11, piure de fructe
Masa 3: h 13-14, piure de legume + /- carne
Masa 4: h 17-18, cereale
Masa 5: h 21-22, lapte
- se incepe cu 20 ml si se creste progresiv cu 20 ml pe zi
- un produs nou se ofera la minim trei zile diferenta. Exemplu z1: seara 20 ml cereale, z2: 40 ml cereale, z3: 60 ml cereale, z4: 80 ml cereale seara + 20 ml piure de morcov. Dupa alte 3 zile se introduce o noua leguma sau se introduce un fruct la masa de dimineata.
- atata timp cat nu i-au fost introduse carnea, branza, galbenusul de ou, dupa fiecare masa se ofera lapte deoarece legumele/ fructele/ cerealele ofera proteinele si lipidele necesare dezvoltarii
- legumele se gatesc la aburi, fructele se ofera crude
- in piureul de legume se adauga cateva picaturi de ulei de masline. Eu folosesc ulei bio extravirgin.
- consistenta initiala a alimentelor va fi mai lichida in timp ajungandu-se la consistenta unei smantani care curge
- alimentele vor fi oferite cu lingurita, si nu cu biberonul
- se va oferi apa/ ceai in canita cel putin o data pe zi dupa masa
- copilul nu va fi obligat sa manace, nu va fi sters pe la gura dupa fiecare lingurita, i se va permite sa puna mana pe lingurita, castronel adica sa se implice, va fi privit in ochi si i se va vorbi pentru a accepta masa ca pe o experienta placuta evitand astfel refuzul.

In prima luna noi am ales sa mancam urmatoarele legume si fructe bogate in vitamine si foarte sanatoase:

LEGUME: morcov, radacinoase (telina, pastarnac, radacina de patrunjel), dovlecel, cartof dulce, ardei gras, brocolli, rosie.
Le-am combinat in diverse feluri pentru a obtine gusturi diverse. Exemple: morcov+ cartof dulce + ardei gras; broccoli + cartof+ dovlecel; morcov+ radacinoase + dovlecel.

CARNE: desi parerile sunt impartite, avand in vedere ca pentru dezvoltarea copilului este necesara si ca de multe ori copilul refuza sanul dupa ce mananca, ceea ce ofera legumele si fructele nefiindu-i suficiente, doctorita ne-a recomandat sa nu intarziem in a o introduce. Asa ca, impreuna cu legumele, dar gatita separat papam piept de pui/ piept de curcan.

FRUCTE: pere, mar, avocado, portocala. Veti vedea ca lipseste banana pe care doctorita a amanat- o dupa noua luni fiind "vinovata" de inflamarea intestinelor si continand si mult potasiu. Asta sincer n-o mai auzisem. Cumparand produse bio automat nu am multe alternative acestea depinzand de sezon. Spuneam ca le ofer crude dar ca am grija la combinatii sa le diminuez aciditate. Adica marul nu il ofer niciodata singur ci combinat cu avocado care este cremos sau cu un morcov gatit la aburi. Cand adaug o jumatate de portocala adaug mereu si cateva lingurite de cereale care sunt dulci absorb pur si simplu gustul acid si ofera si consistenta. Exemple: mar+morcov, avocado+para, avocado+ portocala + mar.

CEREALE: fara zahar, initial fara gluten (macar o cutie), imbogatite cu fier si vitamine.

Vesela: borcanelele Via de la Avent sunt perfecte pentru ca se spala usor, se sterilizeaza, se incalzesc in aparatul de incalzit biberoane, se depoziteaza mancarea in ele la frigider sau congelator ( desi eu nu fac decat 2 portii de piure de legume cu carne, una o ofer atunci si a doua peste 24 de ore, restul totul proaspat). Linguritele cu varf de silicon de la Chicco sunt cele de care suntem multumiti.

Cam astea ar fi optiunile noastre de inceput cu mentiunea ca avem deja 6 luni si luna asta vom degusta noi delicatese deci vom avea ce povesti. Mi-am propus sa scriu minim un articol pe luna si trebuie sa reusesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu