marți, 20 iulie 2010

Alte tehnici medicale implicate de nastere... si sfaturi de pe taramuri mai verzi (2)


Pentru a continua alunecarea mea printre implicatiile nasterii in Romania trebuie sa mentionez si pitocina - oxytocina sintentica - care este de asemenea undeva la granita dintre dragoste si ura pentru mamicile in devenire. Si asta pentru ca in unele cazuri chiar ajuta la grabirea procesului de dilatatie, mai ales daca exista probleme in acest sens, in schimb in alte cazuri este comparata cu picatura chinezeasca, fiind binecunoscut faptul ca schimba in totalitate tipologia si intensitatea contractiilor in sensul nu tocmai placut.

Deci sa vedem. Avantaje:
- atunci cand uterul nu creeaza contractii suficiente dilatarii, acest medicament previne o trecere sigura spre cezariana,
- intregul proces este grabit, nasterea avand o finalizare mai rapida.

Dezavantaje:
- contractii mai puternice si mai dureroase,
- mobilitatea pacientei este redusa si astfel capacitatea de a raspunde in mod natural la travaliu (travaliul in miscare, adoptarea anumitor pozitii) este de asemenea redusa, intr-un numar foarte mare de cazuri pacienta cerand medicatie impotriva durerilor.

Acest element este controlat in totalitate de catre doctor, mama avand mult prea putin sau deloc de spus in acest sens. Acest lucru este un lucru bun deoarece doctorul, daca va considera ca este cazul, va evita din timp alte complicatii posibile. Din punctele de vedere ale altor mamici ce au trecut prin aceasta experienta apare insa teama (sau experienta !?) de a nu se trece mult prea repede la aceasta metoda doar pentru a grabi lucrurile.

Sa continuam cu un alt element ce trebuie mentionat: ruperea mecanica a membranelor prin interventia medicului ce se utilizeaza pentru a instala/grabi travaliul. Trebuie tinut cont de faptul ca nasterea reprezinta un cumul de factori ce trebuie sa lucreze impreuna si ca desi realizata, aceasta procedura poate fi doar o metoda invaziva insuficienta pentru a-si servi scopul. Bineinteles exista si o serie de dezavantaje: infectiile ce pot aparea si teama de a priva copilul de atat de necesarul lichid amniotic.

Imaginandu-ne ca am trecut peste momentul X (...si am scapat :) ) o foarte posibila epiziotomie isi face aparitia in peisajul nasterii. Reprezentand un element nenatural chirurgical epiziotomia reprezinta incizia verticala realizata la nivelul perineului pentru a evita o posibila rupere (franjurare) a acestuia. Bineinteles decizia medicului va fi justificata de catre diferentele existente intre circumferinta capului copilului si orificiul creat. Vindecarea va fi astfel mai rapida, iar utilizarea atelor chirurgicale care se "topesc" ajuta si ele la crestera moralului.


In ceea ce primeste promisiunea de a va prezenta sfaturi de pe alte meleaguri, trebuie mentionata in primul rand diferenta intre mentalitatea romaneasca: nasterea-act medical si cea occidentala: nasterea-act natural al procreatiei. Bineinteles, ambele viziuni au o importanta aparte in functie de nevoi si dorinte, dar ce pacat ca in Romania nu exista optiunea de a alege.


De mentionat sunt caldele si natural-oriented case de nastere ce se bazeaza pe tehnici precum petrecerea travaliului in miscare, pozitia de nastere "pe vine", skin to skin contact dupa nastere si taierea cordonului abea dupa ce inceteaza sa pulseze. De asemenea nasterea in apa, nasterea acasa in mediul propriu, existenta suportului moral in persoana sotului sau a mult cautatei doula favorizeaza toate aceste tehnici bazate pe natural ce incearca sa evite orice interventie medicala nejustificata.


De asemenea se incearca o educare in vederea cunoasterii metodelor de diminuare a durerii precum tehnici de respiratie, pozitii ce ajuta in timpul travaliului, tehnici de evitare a epiziotomiei - exercitiile Kegel si masajul perineului. Fiecare dintre acestea pot fi aplicate si in spitalele noastre romanesti iar pregatirea nasterii prin exercitii/masaj poate incepe in jur de 36 de saptamani. Trebuie doar sa va documentati si sa stiti ceea ce vi se potriveste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu